Använd rätt produkter

Skincare portrait

När man köper sina hudvårds produkter är det viktigt att välja en produkt som passar ens hudtyp, använder man produkter som inte passar sin hud kan det faktiskt förvärra problem man redan har.

Först och främst måste man ju ta reda på vilken hudtyp man har, om man inte gjort det tidigare kan man göra det på ett enkelt sätt: tvätta huden med rengöring två gånger, låt huden torka mellan varje tvätt. Sedan tar man ett par bitar papper och trycker mot ett par olika områden på huden: pannan, kinderna och hakan är de bästa platserna, Inspektera varje pappersbit:

    • Har alla blivit fläckiga har man fet hy
    • Är papperna rena men huden ändå ser något glansig ut har man torr hy
    • Blir papperet knappt fläckigt alls ha man normal hy
    • Ser huden något genomskinlig ut med ytliga blodkärl har man känslig hy.
    • Skiljer sig resultatet från papper till papper har man den vanligaste hudtypen, blandhy.

Personer med fet hy bör hålla sig borta från oljebaserade produkter, dessa kommer bara att få huden att se fetare ut. Produkter i gelform och vattenbaserade produkter är de bästa för fet hy.

Har man torr hy ska man se till att använda återfuktande produkter, samtidigt bör man hålla sig borta från alkoholbaserade produkter, dessa torkar ut huden ytterligare.

Normal hy klarar av de flesta produkter, men man bör inte använda de som är riktade till personer med fet eller torr hy.

De med känslig hy måste vara extra noga med vilka produkter de väljer, ekologiska produkter, som de från butiker som nonique.se funkar oftast bäst då de inte innehåller starka kemikalier. Dock bör man vara noga med att produkterna inte innehåller irritanter som citrus eller liknande då dessa också kan orsaka reaktioner.

Slutligen, har man blandhy bör man punktbehandla sin hud, de feta områdena ska behandlas med produkter för fet hy, och de torra områdena produkter för torr hy.

Det finns en hel del andra tips om hudvård att hitta ute på nätet som Vecko Reveybloggen som skrivs av Helen Torsgården.