Bra hårvård

Håret är en viktig del av ens utseende och har stor betydelse för hur vi uppfattas av andra. Att hålla håret fräscht och i trim är oerhört viktigt, vare sig man har kort eller långt hår. För den som verkligen vill sköta om sitt hår och vara fin finns det en rad olika produkter att använda. Frågan är då vilka av alla dessa man ska välja och vad ska man använda de till? Olika produkter lämpar sig dessutom bättre för vissa hårtyper än för andra.

HårtvättEn av de allra viktigaste produkterna när det kommer till hårvård är schampot. När man köper schampo gäller det att välja ett schampo som passar för just ditt hår och dess egenskaper.

Om ditt hår är lockigt eller strävt behöver det återfuktas och i så fall behöver man välja ett schampo med ingredienser som sheasmör eller olika nötoljor. Dessutom bör man alltid använda balsam efteråt.

Lider man istället av motsatsen, det vill säga att håret är platt och fett, bör man satsa på ett milt schampo och undvika de mer krämiga varianterna. Viktigt är att schampot går att använda varje dag. Titta gärna efter ingrediensen panthenol, vilket är ett så kallat provitamin till det berömda vitamin B5, som finns i många schampon för att stärka håret.

Har man färgat eller på annat sätt behandlat sitt hår ska man satsa på ett schampo med återfuktande funktion. Även extra milt babyschampo fungerar alldeles utmärkt.

För den som verkligen vill sköta om sitt hår på ett bra sätt bör man använda återfuktande balsam efter att man tvättat håret med schampo, då schampo tenderar att torka ut håret. Balsam innehåller dessutom en hel del näringsämnen som skyddar håret och gör det starkare och friskare.

Vill man hålla sitt hår i form bör man göra en hårinpackning åtminstone några gånger i månaden, allra helst en gång i veckan. Vilka produkter man ska använda beror helt på vilken typ av hår man har. Generellt kan man säga att det är ungefär samma sak som gäller vid hårpackning som vid schampo vad gäller vilka ingredienser olika produkter ska innehålla för att passa bäst för just ditt hår.

Torrt hår mår exempelvis bäst av en inpackning som innehåller nötoljor av olika slag, medan ett fetare hår mår bättre av produkter som innehåller olika typer av örter.

Samma sak gäller för styling. Använd bara produkter som är anpassade efter just din hårtyp. Fråga gärna hos frisören, de brukar ha koll på vad som funkar bäst.