Ekologisk hudvård

Kvinna med bladPå senare år har intresset för ekologiska varor och produkter ökat på alla områden. Hudvårdsprodukter är inget undantag. För den som vill ha naturliga och rena produkter fria från kemikalier och dylikt är det inte svårt att hitta naturligt producerade skönhets- och hudvårdsprodukter. Framför allt på nätet går det att hitta en rad olika butiker som säljer just ekologiska hudvårdsprodukter.

Vi vill gärna inleda med att rekommendera vår favoritbutik för ekologiska hudvårdsprodukter, ja ekologiska produkter överhuvudtaget. Butiken heter Grön Gåva heter butiken och kommer ifrån Örnsköldsvik, men man har även en webbshop där du kan beställa produkterna som finns i den fysiska butiken.

Fördelarna med att välja ekologiska hudvårdsprodukter är många. Faktum är att vad i väljer att smörja vår hud med påverkar kroppen i princip lika mycket som det vi väljer att äta, då kroppen tar upp en hel av de ämnen vi utsätter huden för i samband med hudvård.

Genom att välja en ekologisk hudvård undviker man de syntetiska ämnen som är skadliga för miljön och som finns i nästan alla hudvård- och skönhetsprodukter. Faktum är att många hudvårdsprodukter innehåller mineralolja, som har samma ursprung som den olja som används inom petroleumindustrin.
Naturliga hudvårdsprodukter hjälper även till att främja hudens egen återfuktningsprocess, till skillnad från syntetiska produkter som istället kan torka ut huden och göra den beroende av ständig återfuktning.

Hudvårdsprodukter ekologiskt framställda utgörs ofta av vegetabiliska oljor, vilka är utvunna från bland annat frön och fruktkärnor som fått ligga och torka i solen. Dessa vegetabiliska oljor liknar människans eget hudfett och tas därför enkelt upp av kroppen. Dessutom tillförs huden genom dessa oljor vitaminer, antioxidanter och viktiga fettsyror.

Mycket man hittar inom ekologisk hudvård är dessutom perfekta för alla personer med känslig hy. De som har detta reagerar ofta starkt på produkter med kemikalier och kan få irritationer och klåda på grund av de ämnen som förekommer i många andra hudvårdsprodukter. Tror man att man har känslig hy kan man mer eller mindre bekräfta detta genom att se om de följande punkter stämmer:

  • Huden är något genomskinlig till utseendet
  • Man har ytliga och vidgade blodkärl på områden som kinderna och näsryggen
  • Man påverkas lätt av påfrestningar som värme, kyla, sol och torr luft

Detta är de tydligaste tecken på att man har en känslig hy och har man inte redan gjort det bör man byta till att använda ekologiska produkter. Men man bör fortfarande hålla sig borta från naturliga irritanter som citrus och  eukalyptus.