Hudåkommor

Acne

Ingen hud är perfekt och det är vanligare än många tror att drabbas av olika hudåkommor. Vissa är mer problematiska än andra. Vad som påverkar olika hudåkommor styrs både av genetiska anlag och ditt leverne.

Vissa hudåkommor får man leva med medans vissa går att påverka en hel del. Här kommer en kort genomgång på några av de vanligaste hudåkommorna och vad man kan göra åt dem.

Acne

Acne är en hudåkomma som de flesta människor drabbas av någon gång under livet. Det är framförallt i tonåren man lider som est av acne, mycket på grund av den stora hormonomställning som sker i kroppen. Acne orsakas av att en inflammation uppstår i hudens talgkörtlar. De ställen i kroppen som lättast drabbas av acne är ansiktet, ryggen, nacken och bröstet.

För att undvika och förebygga acne finns några grundregler att följa;

  • Kläm aldrig dina finnar
  • Tvätta ansiktet med förnuft
  • Ha tålamod efter olika behandlingar, resultat kommer inte direkt.

Klåda

Klåda i huden är ett tillstånd som kan bero på många olika saker. Det kan vara allt ifrån att använda produkter kroppen inte tål till allvarligare sjukdomar. Klåda kan drabba alla delar av kroppen men vanligast är det i böjveck så som armbågsled. knäled och armveck. Klåda är en känsla som gör att reflexer i kroppen gör att vi kliar oss på området. Det som orsakar klådan är att de fria nervändsluten i överhuden stimuleras vilket framkallar ”kli-känslan”.

För att undvika att större irritation uppstår är det bra att försöka klapp eller styrka över det område som kliar. På så sätt stimuleras nerverna utan att huden blir irriterad. Det finns inga universalmedel mot klåda idag men man brukar rekommendera att kontinuerligt smörja de områden som drabbas av klådan. På så sätt hålls huden mjuk och återfuktad vilket brukar lindra klådan. Det finns också några bra tips att ta tillvida om man drabbas av klåda, dessa är;

  • Att bära kläder som är luftiga och inte sitter åt mot huden
  • Att sova i ett svalt sovrum
  • Att vara sparsam med vatten och tvål
  • Att inte duscha varje dag, vattnet torkar ut huden vilket gör att klådan blir värre
  • Att lindra kraftig klåda med lokalt kylande medel

Sår

Lokala sår i huden är ett tillstånd som alla i livet någon gång drabbas av. Genom att huden skadas bildas ett sår som måste läkas. Vanliga sår brukar inte vara några problem och sitter såren bara i överhuden brukar sällan ärr eller märken bli kvarstående. Sitter såret djupare, så att även läder- och underhuden skadats är det lätt att såren lämnar efter sig vanprydande ärr. Till en början är ärret röda i tonen och något upphöjda. Efter ett par månader brukar ärren blekna i färg och bli mindre framträdande.

Ett sår som är svårare att drabbas av är liggsår, eller trycksår som det också kallas. Trycksår är ett sår som uppstår i huden då den utsatts för tryck under längre tid. Detta drabbar ofta sjuka eller skadade personer som ligger mycket eller rörelseförhindrade personer som sitter i rullstol. Sitter eller ligger du i samma läge under en längre tid bindas en skada i de undre hudlagren, detta brukar ofta synas som en hudrodnad på överhuden. Har det gått så långt att ett sår bildats är det ofta ett långt gånget trycksår som skadat huden i alla tre skikt.  För att få bukt med och även förebygga trycksår är det viktigt att sitta eller ligga på tryckavlastande dynor. Genom att sitta eller ligga på en anpassat underlag fördelas trycket över större yta av huden vilket gör att man motverkar att trycksår bildas.