Rynkor och behandling

Många idag vänder sig till mer drastiska metoder att behandla rynkor i huden, som till exempel ansiktslyft. Men vad är egentligen rynkor och finns det saker man kan göra åt det utan att behöva överväga plastikkirurgi?

Hur uppstår rynkor?

2194846-portrait-of-senior-womanRynkor är en form av fåra eller veck som uppstår naturligt i huden. Detta sker eftersom huden tappar sin elasticitet när den åldras, men rynkor kan även uppstå genom kraftig viktnedgång och temporärt genom långvarig vistelse i vatten, något vi alla har sett på våra fingrar efter en lång dusch eller ett långt bad. Många andra faktorer påverkar även vår hud som solen, rökning, sömnbrist och dåligt näringsintag.

Myter om Rynkor

Det har alltid funnits myter om rynkor, om hur de uppstår, hur man kan förebygga dem och hur man kan få bort existerande rynkor. Forskning är vårt ljus i mörkret här och många saker som påståtts om rynkor har visat sig vara felaktiga. Att torr hud var en en orsak till rynkor har visat sig vara en myt, under en period var det mycket vanligt att återfuktningscremes marknadsfördes som ett botemedel mot rynkor, en anledning till att det pågick så länge som det gjorde utan några bevis kan ha varit för att rynkor syns lite tydligare om huden är torr.

Behandling av rynkor

Så finns det egentligen något man kan göra mot rynkor som inte involverar kirurgiska ingrepp eller liknande? På denna fråga finns det sämre med svar, men det finns produkter på marknaden som ta en annan approach till behandling. På Swiss Clinic har man till exempel en roller med över femhundra mikronålar som ska stimulera hudens kollagenproduktion. Kollagen är ett protein som samarbetar med elastin för att bilda stark och smidig hud. Kollagen finns även som kosttillskott men det är ännu inte säkert om detta har någon effekt eller inte, läs mer i denna artikel.