Så får du håret att växa fortare

Vem drömmer inte om ett kraftigt växande hårsvall? Tycker du det tar en oändlig tid för ditt hår att växa sig långt? Här följer lite intressant fakta om ditt hår och konkreta råd hur du kan göra för att få det att växa fortare. 

  • Friskt hårDet är formen på din hårsäck som avgör om du får rakt eller lockigt hår.
  • Ditt hår på huvudet har som uppgift att skydda dig mot UV-strålning.
  • Du har ca 85 000-140 000 hårstrån beroende på din hårfärg. Blonda har ca 146 000 strån, svarthåriga ca 110 000, brunhåriga ca 100 000 och minst har rödhåriga med ca 86 000 strån.
  • Ungefär 100-150 hårstrån tappar du varje dag. Bara när du tvättar håret tappar du ungefär 20 hårstrån.
  • Håret växer i genomsnitt ca 15 cm per år.
  • Ditt hår består av ca 80% protein, 15% vatten och 5% pigment, lipiner och mineraler.

Håret växer i tre faser, växtfas, övergångsfas och vilofas. I växtfasen växer håret som mest, den pågår i ca 3 år och ca 90% av allt hår är i denna fas. Övergångsfasen är en kort period på ca 1 vecka där håret långsamt slutar växa sen övergår det i vilofasen då händer ingenting med håret och den avslutas med att hårsäcken producerar ett nytt hårstrå som då trycker ut det gamla strået, denna fas pågår i ca 3-4 månader.

Det är dina genetiska anlag som till stor del avgör hur snabbt ditt hår växer men det finns en del både inre och yttre faktorer som hämmar din naturliga hårväxt såsom undernäring eller näringsbrist, sköldkörtel problem, hormonellt obalans, stress, värme, håruppsättningar eller dålig borste. Du kan således också påverka ditt hår att växa bättre med både inre och yttre åtgärder.

Kosten

Kosten är en av de viktigaste faktorerna för ett friskt välväxande hår. Se till att äta en allsidig och balanserad kost och gärna extra mycket proteiner.

Stresshantering

Din kortisolnivå påverkas utav din stressnivå och för höga halter av kortisol leder till hårförtunning. Framförallt hos kvinnor är detta extra viktigt då kortisol blockerar det kvinnliga hormonet östrogen. Så träna dig på att slappna av, det mår hela du bra av och även ditt hår.

Harmoni

Se över din inre hälsa, hur mår du inombords, hur är din ork och energi. Skapa en inre balans så mår ditt hår bättre.

Styling

Dra ner på hur mycket du använder värme och andra kemiska behandlingar såsom färgning och blekning. Måste du använda värme för att styla håret så dra ner på värmen och använd alltid värmeskydd för att minska på slitaget.

Boosta

Tillsätt näring via vitaminer och mineraler. Proteiner är viktiga och då främst sojaprotein som stärker hårets keratin.

Hårbotten

Dina hårsäckar är grunden för ett friskt hår, så ta hand om din hårbotten med exempelvis en hårmask. Sen är tvätt av håret viktigt för att hålla hårbotten ren, tvätta därför håret regelbundet, gärna varannan eller var tredje dag.

Fukt

Bomba ditt hår med leave in-balsam efter varje tvätt för att undvika uttorkning av din hårbotten.

Det tar ca 3-6 månader för att se en förändring i din hårväxt så därför måste du ge det tålamod. Ibland har man dock inte det tålamodet eller oavsett vad man gör så är ens hår skört och har dålig tillväxt kanske på grund av sjukdom eller behandlingar. Man ska inte misströsta, vill man få fint svallande hår på en gång så finns det jättefina peruker eller hårförlängning med god kvalité.