Solkänslig hud

Att sola kan vara skadligt för din hyAtt sola under sommaren är något som en del svenskar unnar sig och tycker det är fantastiskt skönt. När det blir en regnig sommar så åker vi till solsäkra ställen och utsätter vår hud för solens strålar.

Men var försiktig. Se till att använda solskydd av bra kvalité och ligg inte i solen för länge, utan ta pauser då huden och du själv får vila i skuggan. Sola med förstånd, tänk på solens UV strålar kan skada din hud och i värsta fall åstadkomma hudcancer (Basalcellscancer, Malignt melanom, Skivepitelcancer, Kaposis sarkom). Enligt Socialstyrelsen är hudcancer näst vanligaste cancerdiagnosen i Sverige och det bör vi ta på allvar. Mer intressant läsning hittar du på cancerinformation.nu med artiklar i ämnet cancer.

Att smörja in sig i krämer med hög solskyddsfaktor är bra för din hud, tänk på att smörja huden en stund innan du går ut i solen så den hinner tränga in ordentligt. Om du badar när du smort dig med skyddskräm bör du applicera den igen. Du kan med fördel återapplicera solskyddskrämen ungefär var tredje timme.

Har du känslig hy så använd en hög solskyddsfaktor på krämen, detsamma gäller när du smörjer barn. Spädbarn ska helst inte vara i direkt solljus, mindre barn kan man kombinera kläder och solkräm med hög skyddsfaktor. Se vad sjukvårdsrådgivningen 1177 ger för råd angående sol för barn.

Så var förnuftig när vi solar, är ett råd som kan vara bra att ta till sig. Njut av solen men med förnuft!