Sov dig vacker

Törnrosa kallas ju för ”Sleeping beauty” på engelska, kanske var hon så vacker för att hon sov så mycket. Sömn får dig att må bättre och bli vackrare eftersom det tar bort de där mörka cirklarna under ögonen. Att ha en bra sömncykel är en viktig del av en hälsosam livsstil, det stärker hjärtat, blodcirkulationen och förebygger många sjukdomar. Under tiden du sover så reparerar sig kroppen och studier visar att de som tränar förlorar mer fett om de sover ut ordentligt. De som sover för lite förlorade istället muskelmassa.

Förebygg hälsoproblem genom att sova

En studie från 2010 visade att hjärtattacker är vanligare hos de som sover mindre än andra. Om man har problem med att sova så kan det vara bra att gå till en läkare för att kontrollera sina blodvärden. Sömnbrist påverkar hormonbalansen i kroppen vilket i sin tur påverkar aptiten, så sömnbrist som pågår under en längre period kan ofta leda till viktökning.

Immunförsvaret behöver också sömn för att skydda dig mot skadliga ämnen. Under sömnen får din kropp tid att reparera skador som orsakas av stress, ultraviolett strålning och andra skadliga yttre faktorer som påverkar lystern och kvalitén på din hud, hår och även syn. Att ta kosttillskott för att få kroppen i balans och må bättre kan också vara en bra idé. Det nödvändiga vitaminet K2 finns det många som har brist på. Bland annat Swiss Clinic säljer K2-tillskott.Hos dem kan du även hitta andra tillskott som kroppen behöver.

Sömn gör dig också mycket smartare, till och med Hercule Poirot behövde vila sina grå celler för att kunna lösa sina gåtor. Hjärnan är otroligt aktiv när du sover, sömn förstärker minnen och de förmågor du lärt in genom till exempel sport.

Oavsett om du försöker lära dig ett nytt språk eller karate, så presterar du bättre efter att du har sovit. Så se till att få en god natts sömn och vakna upp vackrare, smartare och gladare!