Vårda dina fötter

shutterstock_262939832

Vi går inte runt och tänker på våra fötter dagligen utan det är när man får något problem som man inser hur viktiga de är för oss. Under en hel livstid så kommer dina fötter att ta miljontals steg så det borde vara en rutin att ta hand om sina fötter.

Dina fötter får utstå mycket, vi står och går ofta på hårda golv och vägar, vi stänger in fötterna i skor som tillverkats för många och kanske inte alls passar särskilt bra för just dina fötter. Under vintern får dessutom dina fötter utstå extra påfrestningar då vi har tjockare sockar och skor som gör att de inte kan luftas. Dessutom blir det hög fuktighet i skorna vilket ofta leder till att dina fötter torkar ut. Torra fötter blir både ett irritationsmoment och ett skönhetsproblem vidare så kan torra fötter börja spricka, börja blöda och bli infekterade vilket kan vara väldigt smärtsamt. Problem med fötterna kan få till följd att du går felaktigt och det i sin tur gör att du får problem knän, höfter och ryggen.

Att ha regelbunden egen omvårdnad om sina fötter är förebyggande förutom det så är det även ett tillfälle för en meditativ stund. Extra viktigt att ta hand om sina fötter är det om man har någon form av kronisk sjukdom som kan framkalla en ökad risk för komplikationer med fötterna, till exempel diabetes är en sådan sjukdom. Har man redan problem med sina fötter så är en gång i veckan är en bra regel att vårda dem, har man inte det så räcker det med att ta hand om dem en gång i månaden.

Det är inte alls särskilt avancerat att ta hand om sina fötter. Mjuka upp fötterna först genom ett varmt fotbad i 10 minuter, du kan med fördel tillsätta lite badsalt i vattnet för att mjuka upp ytterligare. Sedan bör man få bort den hårda huden som bildas under dina fötter detta gör man antingen genom att fila bort det med en fotfil eller att använda exfolierande strumpor som löser upp den döda huden och gör att man lätt kan ta bort den sedan. Till sist så ska du återfukta huden med fotsalva, en fotsalva är lite fetare än vanlig hudkräm och anpassade för just dina fötter. Du kan köpa de flesta av fotbehandlingsprodukter på till exempel apomera.se under kategorin hudvård.

Hur dina fötter mår kan säga mycket om din hälsa i övrigt enligt en artikel i Må bra. Det finns en hel del problem man kan ha med sina fötter som indikerar att du bör uppsöka en läkare, som till exempel kalla fötter, brännande fötter, Raynauds problem, kramp, gula naglar, smärtande stortå, vilket bara är några exempel så har du problem med dina fötter som inte vanlig fotvård avhjälper så rekommenderas du att kontakta sjukvården för att kolla upp så att det inte ligger något allvarligare bakom. Tänk på att ta hand om dem som ska bära dig fram genom livet på bästa sätt.